Dramatherapie: spelvorm voor verbetering van gevoelens en gedrag

Stichting Conaction heeft het zorgaanbod uitgebreid met dramatherapie. Graag leggen we uit wat dramatherapie inhoudt en voor wie het een oplossing biedt.
Dramatherapie is een behandelvorm voor iedereen met psychiatrische stoornissen en/of psychosociale problematiek. Het kan onder andere helpen bij het omgaan met somberheid, angstklachten, problemen met uiten van gevoelens en het verwerken van verlies. Ook wanneer je gedachten teveel blijven hangen in bepaalde situaties of je moeite hebt om met andere mensen om te gaan, kan deze therapie een uitkomst bieden.
Dramatherapie werkt via bewegingsspel, rollenspel, improvisatiespel en het maken van zelfbedachte scènes. Daarin worden zowel situaties uit het dagelijks leven als fantasieën verwerkt. Je oefent ander gedrag door bijvoorbeeld van rol te wisselen of een ander einde te verzinnen voor een bepaalde scène. Met dergelijk spel biedt dramatherapie je meer inzicht in je problemen en gedragingen. Ook helpt het je om anderen beter te begrijpen.
Het doel van dramatherapie is om problemen en beperkingen op te heffen, te verminderen of ermee te leren omgaan. Ook beoogt de therapie je te leren om gevoelens te herkennen en die op een passende manier te uiten.